Klant bij The Job Coach? Start hier de test.
Match jouw talent met de arbeidsmarkt!
Klant bij The Job Coach? Start hier de test.

Blog

Filteren op jaar
2019

Durf jij van je hobby je beroep te maken?

De meesten onder ons hebben een vaste baan, maar vaak missen we hier iets: creativiteit, een eigen stempel kunnen drukken, ondernemerschap, flexibiliteit, etc. Daarom zien we de laatste tijd heel veel bijberoepen, ook side hustles genoemd, verschijnen. Steeds vaker komen werknemers bij The Job Coach over de vloer met de vraag of ze van hun hobby hun beroep kunnen maken of hoe ze dit best combineren met hun huidige job en hun gezin.

Heb jij al een side hustle?

Een creatief bijberoep naast je 'doordeweekse' vaste baan? Wacht niet langer om je droom waar te maken! Karen Dejongh, eigenares van The Job Coach en zelf gespecialiseerd in het begeleiden van startende ondernemers, schreef samen met Nina een artikel over deze nieuwste trend in werkland. Vooral vrouwen tussen de 20 en 35 jaar starten met een onderneming in bijberoep.

Hebben winkelbediendes nog toekomst?

Je hoeft niet te werken in een winkel om te weten dat de retailsector onder druk staat. We kopen allemaal steeds meer online en het resultaat is duidelijk: leegstand in winkelstraten en shoppingcentra, of grote winkelketens zoals Blokker die zwaar moeten reorganiseren. Dat betekent uiteraard ook dat er voor winkelbediendes en andere jobs in de retail steeds grotere onzekerheid heerst. Toch is dat geen reden tot paniek voor die werknemers, zegt Jobcoach Katrien Tanghe: “In een winkel staan is écht wel een vak en de kwaliteiten die je daarvoor nodig hebt, zijn ook bruikbaar in andere sectoren.”

Ontslag: het begin van het einde of van iets nieuw?

Bij een ontslag speel je meer kwijt dan alleen je job. Naast een geregeld inkomen, het zelfvertrouwen en de status die bij je werk kunnen horen, verlies je bijvoorbeeld ook contact met je collega’s met wie je misschien een zeer leuke relatie had. Voor heel wat mensen is alleen al het vooruitzicht dat ze hun werk zouden verliezen, de ultieme nachtmerrie. Toch kan die nachtmerrie ook het begin zijn van een mooie nieuwe droom. Lees hier hoe een jobcoach je kan helpen om die switch te maken.

Waarom vragen mannen geen hulp aan een jobcoach?

“Waarom zijn er miljoenen spermatozoïden nodig om 1 eicel te bevruchten? Omdat spermatozoïden nooit de weg willen vragen.” Het is een oude grap, maar je krijgt er nog altijd de lachers mee op de hand omdat het cliché bijna dagelijks bevestigd wordt: mannen vragen niet makkelijk hulp. “Mannen denken in eerste instantie altijd dat ze de problemen zelf horen op te lossen”, zegt jobcoach Werner Droessaert daarover. “Ze lijken niet te beseffen hoeveel tijd ze daardoor verliezen als het gaat om problemen in hun beroepsleven.” En door een bezoek aan een jobcoach is er voor mannen nog veel meer te winnen dan alleen tijd.

Burn-out: Hype of ziekte?

De kans dat je in je directe omgeving een collega, een medewerker of een vriend hebt met een burn-out is groot. In 2017 ging het over 28.000 mensen in ons land. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen die uitvallen omwille van psychische problemen zelfs toegenomen met ruim 85% en een groot deel van die groei is te wijten aan burn-out. Toch zijn er nog altijd mensen die het fenomeen afdoen als een modeverschijnsel. Vraag jij je af wat echt is en wat fake? Je leest het in deze blog!

Verliefd op je collega: wat als je hormonen aan de haal gaan met je carrière?

Volgens een peiling uit 2019 zou 24% van de mensen al eens verliefd geweest zijn op een collega. Ruim 13% antwoordde al eens een geheime relatie gehad te hebben op het werk! Op zich hoeft het niet te verwonderen dat de vonk overspringt aan het kopieerapparaat of dat de passie toeslaat aan de koffiemachine, je brengt per slot van rekening een aanzienlijk deel van je leven door op het werk. Maar een romance op de werkvloer, kan misschien als een veelbelovend begin klinken voor een stationsroman, de combinatie liefde en werk kan een explosieve cocktail worden. Hoog tijd om eens te bekijken hoe je kan verhinderen dat jouw hormonen aan de haal gaan met je carrière.

Zijn opleidingen tijdverlies of nuttig?

Wist je het al: volgens specialisten wordt het woord “afgestudeerd” binnen afzienbare tijd afgeschaft! In de wereld van vandaag is niemand namelijk ooit helemaal klaar met studeren. “In eender welke job of sector, verandert alles tegenwoordig zeer snel”, zegt Martine Meekers daarover. Zij is jobcoach en pedagoge van opleiding. “Als je niet blijft bijleren, riskeer je om zelf overbodig te worden.” Maar hoe vind je de opleiding die bij jou past, en die je vooruithelpt in je carrière of waardoor je een carrièreswitch kan maken?

Moeder zijn & werken: een verschrikkelijke duobaan?

“Ik ben 3 maanden na mijn bevalling terug aan het werk gegaan, maar pas na 9 maanden vond ik stilaan weer mijn draai.” Aan het woord is Sandy Stevens, die haar werk als jobcoach combineert met een job aan de UA. Vorig jaar beviel ze van een prachtige dochter Alisa en dat veranderde veel thuis, maar ook op het werk. Hoe kan een jobcoach je daarbij helpen? 

Advocaat: wat als je droomjob een nachtmerrie blijkt?

Advocaat is nog altijd een beroep met veel prestige en status. Dat hoor je in het taalgebruik: advocaten worden in de volksmond dikwijls in één adem genoemd met notarissen en dokters, als vaste onderdelen van de maatschappelijke elite. Voor de buitenwacht is iemand die aan een rechtenstudie begint, dus alvast zeker van een hoge maatschappelijke status en een flink loon. En wat als de realiteit minder rooskleurig is? Wat als je merkt dat die zogenaamde droomjob eigenlijk een nachtmerrie is?

Hoe faalangst bestrijden? Ontdek jouw werkelijke competenties en talenten!

Faalangst kan je blokkeren. Weet jij nog hoe het op school ging? Als je een test terugkreeg met een onvoldoende, dan luidde de boodschap dat je “beter je best moest doen”. Je zou dus kunnen stellen dat we allemaal opgegroeid zijn met teveel aandacht voor dingen die we ‘fout’ doen. Het resultaat is in elk geval dat we geen goed beeld hebben van wat we wél goed kunnen, en ‘fouten’ hebben leren zien als iets wat vermeden moet worden.