Klant bij The Job Coach? Start hier de test.
Match jouw talent met de arbeidsmarkt!
Klant bij The Job Coach? Start hier de test.

Blog

Filteren op jaar
2018

Ben jij hoogsensitief of hooggevoelig?

Pik jij makkelijk de emoties van anderen op, en voel je soms letterlijk mee met hen? Of ben je tijdens de werkdag soms doodmoe van alles dat je te verwerken krijgt, of het nu gaat over fel neonlicht, stinkende vuilbakken of zoemende printers? Dan ben je wellicht een hooggevoelig of een hoogsensitief persoon. En ja: dat zijn verschillende dingen! Maar het hoeft zeker geen probleem te zijn op de werkvloer. Integendeel, hooggevoelige of hoogsensitieve personen zijn unieke talenten in een team. De eerste les is: leer de waarde ervan inschatten.

"Ik voel me vermoeid op mijn werk... Krijg ik een burn out?"

Het sleept al een tijdje aan: als je nog maar denkt aan je werk voel je de vermoeidheid al, het lijkt alsof je geen energie meer hebt, je bent snel geïrriteerd, kan je maar moeilijk concentreren en je hoofd zit vol negatieve gedachten. Maar je hebt een goede job en je wil die niet zomaar laten vallen. Dus bijt je door. En dan ineens gebeurt het: je geraakt je bed niet meer uit, je lichaam lijkt echt dienst te weigeren of je krijgt andere fysieke klachten. Is dat dan wat ze een burn out noemen? En wat kan je ertegen beginnen?  

Werken in de media: nieuwe trends & nieuwe jobs!

Heb jij ooit gedroomd van een job “in de media”? Dat is niet raar, want “in de media werken” heeft een mythische bijklank. Geef toe: iedereen is nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Spannend is dat zeker, want als er 1 sector is waar er veel en snel verandert, dan zijn het wel de media. Dus is de vraag: welke jobs zijn er eigenlijk nog in de media en naar welk talent zoeken mediabedrijven?

Hoe kan je assertief communiceren op het werk?

Begin jij vaak een zin met “sorry”, wanneer je eigenlijk gewoon je mening geeft? Durf jij niet “nee” zeggen wanneer een klant na een moeizaam onderhandelingsproces steeds opnieuw met extra vragen of eisen komt? Of heb jij gewoon het gevoel dat er in vergaderingen nooit naar jou geluisterd wordt? Misschien heb je dan wel een probleem met assertiviteit. Het goede nieuws is: assertiviteit is niet iets waarmee je wordt geboren. Je kan het leren! Hier kan je lezen hoe dat werkt.

Hoe vind je een job die echt bij jouw waarden past?

Werkt jouw baas op je zenuwen omdat hij constant over je schouder meekijkt? Wringt het bij jou omdat je een product moet verkopen waarin je niet gelooft? Of verveel jij je dood op het werk omdat er niet genoeg gelachen wordt? Dan is dat waarschijnlijk omdat vrijheid, integriteit en plezier belangrijke waarden zijn voor jou. Jouw waarden zijn de sleutel om te ontdekken of een job of bedrijf echt bij jou past. Hoe leer jij wat jouw waarden zijn en wat kan je ermee doen op de arbeidsmarkt?

Hoe jouw talent ontdekken?

Volgens het woordenboek is een talent: een gave, iets dat je van geboorte meekrijgt. Precies daardoor merk je er zelf ook weinig van. Voor jou kan het normaal zijn dat je hard kan lopen, snel een taal kan leren of gewoon goed met mensen om kan, omdat je het nu eenmaal nooit anders geweten hebt en het jou geen moeite kost. Daarom kan het raar zijn wanneer je hoort dat jouw talent iets waard is op de arbeidsmarkt. Nochtans is dat ook echt zo, want er is op dit moment een heuse “war on talent” bezig. Afgelopen zomer stonden er namelijk ruim 52.000 vacatures open waarvoor men niet het geschikte talent vond. Maar hoe ontdek je dan wat jouw talent uniek maakt en wat het waard is voor de ene of andere job?

Hoe als leerkracht het nieuwe schooljaar overleven?

Stel je voor dat je op een dag terugkeert op je werk na een deugddoende vakantie en je baas verwelkomt je doodleuk met de boodschap: “Hé, fijn dat je terug bent. We hebben een paar kleine dingetjes veranderd terwijl je weg was, namelijk ALLES.” Wel, dat is precies wat mensen in de onderwijssector ieder jaar opnieuw meemaken. Hoe blijf je dan gemotiveerd voor je vak? En is het eigenlijk wel mogelijk om gelukkig te zijn in het onderwijs?

Werken in het onderwijs: roeping of onmogelijke uitdaging?

Er is een heel oud mopje over leerkrachten: wat zijn twee goede redenen om te kiezen voor een job in het onderwijs? Antwoord: juli en augustus. De grap mag dan al oud en versleten zijn, ze verwoordt wel een hardnekkig cliché: leerkrachten moeten niet teveel klagen, want ze hebben veel vakantie. Toch gooien meer en meer leraars de handdoek in de ring en keren ze na de grote vakantie liever niet terug voor de klas. Het aantal burnouts in het onderwijs neemt jaar na jaar toe. Waar ligt de oorzaak hiervan? 

50+: Wat is jouw houdbaarheidsdatum op de arbeidsmarkt?

Binnenkort moet iedereen werken tot zijn 67ste om een volledige loopbaan te hebben en op pensioen te kunnen. Zie je dat zitten? Misschien wel, maar de echte vraag is natuurlijk: zie je dat zitten in je huidige functie? En wat moet je doen als de routine voor jou een echte sleur is geworden en je denkt dat je te oud bent om nog van job te veranderen? Wel, het antwoord is simpel: 50 + is niet oud! Je bent eigenlijk nooit te oud om van functie of job te veranderen. Getuige het verhaal van Jan Dejongh die onlangs het roer drastisch omgooide: “Ik heb mijn BMW ingeruild voor een Skoda met een trekhaak, maar ik ben ook spontaan 3 kilo vermagerd omdat ik nu gezonder leef”.

Personal career branding- Hoe jezelf profileren in de (arbeids)markt?

Personal branding voor jouw carrière? Over jezelf nadenken als merk in de arbeidsmarkt?   Velen vinden het een bizarre gedachte om zichzelf als merk te profileren. Je bent per slot van rekening geen koffie, auto of een paar loopschoenen. Aan de andere kant vinden we het niet vreemd dat we dergelijke producten menselijke kwaliteiten geven aan de hand van hun profiel of branding. Waarom jezelf dan niet profileren met jouw talenten of termen als “loyaal”, “betrouwbaar”, of “steeds op zoek naar nieuwigheden” op de arbeidsmarkt? Hoe gaat dat in zijn werk? Jobcoach Ingrid Baeten wijst je graag de weg.

Hoe hoogsensitiviteit de deur naar succes opent!

“Ik vond mezelf als kind altijd raar. Dikwijls heb ik gedacht: er moet iets mis zijn met mij. Ik zag en voelde de dingen anders dan andere mensen, zoveel was zeker. Pas een paar jaar geleden wees iemand er mij op dat ik wel eens hoogsensitief zou kunnen zijn.” Aan het woord is Sylvie Van Bortel, jobcoach en hoogsensitief. “Toen ik begon te lezen over het onderwerp, vielen er een heleboel dingen in mijn leven op zijn plaats. Ik ontdekte de waarde van hoogsensitiviteit en leerde het als een kwaliteit gebruiken.”

"HELP! Ik wil ondernemen, maar zonder risico!

Hoe start je een eigen zaak zonder grote risico's? Op de dag van vandaag is het niet evident om als zelfstandige te beginnen. Velen durven het risico niet nemen in België om hun vast inkomen van de ene dag op de andere vaarwel te zeggen. Echter merken we bij The Job Coach dat dezelfde mensen wel vaak hun ondernemerschap willen ontwikkelen.